Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 13 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επιστήμη
Επιστήμη - Επιστημονικά κείμενα
Συντάχθηκε απο τον/την Σπύρος Μανουσέλης   

 

Σπύρος Μανουσέλης

Ο αλλόκοτος βρόχος: τάξη - αταξία

 

 

Μέχρι τα μέσα του εικοστού αιώνα στη δυτική σκέψη κυριαρχούσε η άποψη ότι για την επιστημονική «εξήγηση», και συνεπώς για την ουσιαστική κατανόηση, οποιουδήποτε φαινομένου αναγκαία και ικανή συνθήκη είναι η ανακάλυψη των «αιτιών» και των «νόμων» που καθορίζουν την εμφάνιση και την ανάπτυξή του.

Ακόμη και αυτή η ίδια η ορθολογικότητα της ανθρώπινης σκέψης θεωρούσαν ότι ταυτίζεται και εξαρτάται αποκλειστικά από την ικανότητά της να ερμηνεύει «αιτιοκρατικά» τα περίπλοκα φαινόμενα που διερευνά, είτε αυτά είναι φυσικά είτε κοινωνικά.

 

Με ποια εργαλεία όμως μπορούμε να αποτιμήσουμε την επιτυχία ή όχι μιας επιστημονικής εξήγησης, δηλαδή μιας αιτιοκρατικής περιγραφής; Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι προφανώς η μαθηματικοποίηση του προβλήματος. Και, ως γνωστόν, οι διαφορικές εξισώσεις αποτελούν αποδεδειγμένα τον πλέον επιτυχή τρόπο «μετάφρασης» στη γλώσσα των μαθηματικών των γραμμικών, δηλαδή των αυστηρά ντετερμινιστικών διασυνδέσεων μεταξύ αιτίας - αποτελέσματος.

Πλήρες κείμενο
 
Επιστήμη - Επιστημονικά κείμενα
Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Γραμματικάκης   

 

Γιώργος Γραμματικάκης

Η γοητεία της αντιύλης

 

 

Τον Νοέμβριο του 2010, και ύστερα από πέντε χρόνια εντατικών προσπαθειών, μια ομάδα ερευνητών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών -το γνωστό μας CERN- είχε ένα μεγάλο επίτευγμα: Δημιούργησε και παγίδευσε 38 άτομα αντιύλης, που επέζησαν στην μοναξιά τους δύο δέκατα του δευτερολέπτου. Δεν ήταν η πρώτη φορά, που παράγονται τεχνητά άτομα αντιύλης. Συνήθως όμως εξαϋλώνονται ακαριαία, επειδή έρχονται σε επαφή με τη συμβατική ύλη.

 

Είναι αλήθεια ότι ο απλός άνθρωπος θεωρεί την αντιύλη ως μια οντότητα εξωτική. Ισως επειδή με την ύλη και τα υλικά πράγματα αισθάνεται δεμένος με ποικίλους τρόπους -συχνά διόλου σοφούς!- η αντιύλη φαντάζει στο μυαλό του ως η πεμπτουσία της διαφυγής και του φανταστικού. Για την επιστήμη, εντούτοις, η λέξη δεν έχει ιδιαίτερη φόρτιση, ούτε κρύβει κάποιο μυστήριο. Η συμβολή της, όμως, στη θεμελίωση της φυσικής υπήρξε πράγματι δεσπόζουσα.

Πλήρες κείμενο
 
Επιστήμη
Συντάχθηκε απο τον/την Ντέβρα Ντέιβις   

 

Ντέβρα Ντέιβις

Η αλήθεια για τα κινητά

 

Η δρ Ντέβρα Ντέιβις, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, είναι μία διαπρεπής επιδημιολόγος και στη χώρα της θεωρείται κορυφαία επιστήμονας. Πιστεύει ότι τα κινητά τηλέφωνα εξαιτίας της μικροκυματικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν, μπορούν όχι μόνο να προκαλέσουν καρκίνο στον εγκέφαλο, αλλά πολύ περισσότερο να επιφέρουν στα επόμενα τρία χρόνια μια παγκόσμια καταστροφή στη δημόσια υγεία. Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας «Daily Μail», η αμερικανίδα επιστήμονας θεωρεί βέβαιο ότι εδώ και χρόνια η παγκόσμια βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας «θάβει» επιστημονικές ενδείξεις για το ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πλήρες κείμενο
 
Επιστήμη - Επιστημονικά κείμενα
Συντάχθηκε απο τον/την Σπύρος Μανουσέλης   

 

Και οι χιμπαντζήδες βιώνουν ως οδυνηρή απώλεια τον θάνατο

 

Έβγαλε μια σπαρακτική κραυγή οργής και άρχισε να ταρακουνά το άψυχο σώμα της, που κειτόταν ακίνητο στη γη. Υστέρα από λίγα λεπτά, ήρεμος πια, απομάκρυνε επιμελώς τα ξερά χόρτα και το χώμα που είχαν κολλήσει στο πρόσωπο και στο σώμα της. Ένας άλλος τον πλησίασε και τον βοήθησε να την περιποιηθεί.

Πλήρες κείμενο
 
Επιστήμη
Συντάχθηκε απο τον/την www.physics4u.gr   

 

Kurt Gödel (1906-1978)

 

Το 1906 γεννιέται στην Τσεχία ένα αγόρι με υψηλότατο βαθμό νοημοσύνης, ο Kurt Gödel που θα γίνει ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς, ή ο σημαντικότερος για πολλούς καθώς το περιοδικό Time τον ανέδειξε ως την κορυφαία μαθηματική προσωπικότητα του 20ου αιώνα. Έγινε διάσημος με το θεώρημα περί μη πληρότητας που ήρθε να αναταράξει τα μέχρι τότε συμβατικά και αξιωματικά μαθηματικά

Στα 8 του χρόνια συνειδητοποιεί ότι οι διανοητικοί ορίζοντες των γονιών του είναι πολύ περιορισμένοι και δεν μπορούσαν να το καλύψουν νοητικά. Η λογική κυριαρχεί στη σκέψη του από παιδί, όμως ο σπόρος της παράνοιας διαμορφώνει το βίο του.

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 05 Μάρτιος 2011 17:59
Πλήρες κείμενο
 
Επιστήμη
Συντάχθηκε απο τον/την Κίττυ Ξενάκη   

 

Τους μίλησε με τη σκέψη του

 

Μπορεί ένας άνθρωπος που έχει μείνει φυτό και δείχνει να μην έχει επίγνωση να επικοινωνήσει με κάποιον τρόπο; Η απάντηση που δίνει η επιστήμη, ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, είναι «ναι, μπορεί». Ένας 29χρονος Βέλγος κατάφερε να απαντήσει «ναι» ή «όχι» σε πέντε ερωτήσεις με τη δύναμη της σκέψης. 

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 05 Μάρτιος 2011 18:00
Πλήρες κείμενο
 
Επιστήμη - Επιστημονικά κείμενα
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   

 

Εγκέφαλος:

 Θα καταγράφουν τις προθέσεις μας

 

 Τον μύθο ή και τη μεγαλύτερη αλήθεια των καλών και των κακών προθέσεων έρχονται να ξεδιαλύνουν επιστήμονες, με μια συγκλονιστική όσο και εφιαλτική στην ουσία της ανακάλυψη: ανέπτυξαν τεχνική που επιτρέπει την ενδοσκόπηση του ανθρωπίνου εγκεφάλου σε τέτοιο βαθμό που να διακρίνονται οι προθέσεις των ατόμων πριν καν δράσουν.

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 30 Δεκέμβριος 2009 19:01
Πλήρες κείμενο