Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 52 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μικρά Σύμμεικτα

 

Δημήτρης Δανίκας

Βάρβαροι

 

Λεπτομέρεια. Από περιστατικό που το είδα με τα μάτια μου. Λονδίνο, εφτά το βράδυ. Σε βαγόνι του Underground. Ορθιος εγώ. Αριστερά και δεξιά μου, σε παράλληλη διάταξη, δύο σειρές καθισμάτων. Οι δεκατέσσερις, σε σύνολο δεκαέξι επιβατών, διάβαζαν εφημερίδες. Αγορασμένες, κανονικές. Επιβάτες και των δύο φύλων και όλων των ηλικιών. Μισθοσυντήρητοι. Του μόχθου.

 

Κουρασμένοι. Κι όμως, διάβαζαν εφημερίδες.

 

Ελάτε τώρα στο δικό μας μετρό. Κάθε πρωί ακολουθώ την ίδια διαδρομή με τον ΗΣΑΠ. Ε λοιπόν, πλην του υποφαινόμενου ουδείς με εφημερίδα από το περίπτερο αγορασμένη. Οι περισσότεροι με free press. Την ξεφυλλίζουν στα γρήγορα, μετά την πετάνε και στη συνέχεια το βλέμμα τους, ακούνητο, βαράει το υπερπέραν. Γιατί; Τρεις πρόχειρες δικαιολογίες. Η πρώτη, «δεν μας περισσεύει δραχμή». Η δεύτερη, «τα νέα τα μαθαίνουμε από την ΤV». Η τρίτη και ας πούμε πιο σοβαρή, «οι δημοσιογράφοι είναι πουλημένοι». Επομένως στο αγγλικό προλεταριάτο περισσεύουν δραχμές. Επομένως τα βρετανικά κανάλια δεν μεταδίδουν ειδήσεις. Και επομένως οι άγγλοι δημοσιογράφοι δεν είναι «πουλημένοι». Τα ίδια παντού. Σε κάθε έκφραση της καθημερινής μας ζωής. Σε κάθε σημείο της ελληνικής γης. Για την αθλιότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων φταίει μόνο το σύστημα. Για τον διασυρμό του Δημοσίου φταίνε μόνο τα δύο μεγάλα κόμματα. Για τη φοροδιαφυγή φταίνε μόνο οι εφοριακοί. Για την καταβαράθρωση της αγροτικής οικονομίας φταίνε μόνο οι ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι μεσάζοντες. Για όλα μα για όλα, ακόμη και για τον γιγαντιαίο σκουπιδοτενεκέ του κέντρου των Αθηνών, αποκλειστικοί και μοναδικοί ένοχοι είναι ο ιμπεριαλισμός, ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι μεγαλοτραπεζίτες, οι υπουργοί και ο δικομματισμός. Ωραία. Αφού, ρε μπαγάσα, γνωρίζεις τους ενόχους και τους μισείς τόσο πολύ, γιατί διαρκώς τους ψηφίζεις και στα κρυφά τούς γλείφεις; Επειδή χωρίς τους βαρβάρους θεόγυμνη η αφεντιά σου. Πάντα ο Αλλος. Ποτέ Εσύ!

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

Πηγή: εφημερίδα Το Βήμα, 03-11-2010
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=364612&dt=03/11/2010

Αναδημοσίευση: www.e-keimena.gr

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 07 Νοέμβριος 2010 21:12