Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους
Ποικίλα αταξινόμητα

 

Το σχολείο της αποτυχίας

 

Επιμέλεια: Περικλής Δηµητρολόπουλος

 

 

Ο τίτλος παραπέμπει σε εκείνες τις ταινίες του Χόλιγουντ µε τους υπερήρωες που σώζουν την ανθρωπότητα. Το ντοκιμαντέρ «Περιμένοντας τον Σούπερμαν», όμως, καταγράφει την πλήρη αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχει κανένας υπερήρωας για να το σώσει.

 

Το «Περιμένοντας τον Σούπερμαν» είναι ένα δριμύ κατηγορώ που ήδη διχάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απέσπασε τους επαίνους του Μπαράκ Ομπάµα, αλλά και αρνητικά σχόλια από φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης όπως οι «Νew Υork Τimes» που θεωρούν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο δάσκαλοι και καθηγητές. Δημιουργός του ντοκιμαντέρ είναι ο Ντέιβις Γκουγκενχάιµ, σκηνοθέτης του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Η άβολη αλήθεια» για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη. Αυτήν τη φορά η άβολη αλήθεια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Αμερικανοί είναι η πλήρης αποτυχία του εκπαιδευτικού τους συστήματος. Η «Washington Ρost» προβλέπει ότι «αυτή η ταινία θα κάνει τουλάχιστον την ίδια αίσθηση που είχε κάνει το ντοκιμαντέρ για το περιβάλλον, καθώς λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα του στη μεγάλη οθόνη είναι ήδη σαφές ότι θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας διαμάχης τουλάχιστον για δυο χρόνια».

 

Οι επιδόσεις των αμερικανών μαθητών είναι από τις χειρότερες στις ανεπτυγμένες χώρες: καταλαμβάνουν την 25η θέση ανάμεσα στις τριάντα χώρες στα μαθηματικά, την 21η στις φυσικές επιστήμες. Το 69% των μαθητών της Γ’ γυμνασίου δυσκολεύεται στη γραφή και την ανάγνωση, το 68% είναι κάτω από τη βάση στα μαθηματικά. Στην Καλιφόρνια, το 20% των µαθητών εγκαταλείπει το σχολείο πριν πάρει το απολυτήριο. Κατά συνέπεια, τα περισσότερα σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι στην πραγματικότητα φάμπρικες παραγωγής αναλφάβητων. Η μόνη ελπίδα που έχουν οι γονείς για να λάβουν τα παιδιά τους μια στοιχειωδώς καλή μόρφωση είναι τα ιδιωτικά σχολεία. Τα δίδακτρα, όμως, μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 30.000 δολάρια. Η άλλη λύση είναι τα ελάχιστα καλά δημόσια σχολεία. Σε αυτή την περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να ελπίζουν στην καλή τους τύχη: καθώς τα σχολεία αυτά δέχονται πολλές αιτήσεις για εγγραφές λόγω της φήμης τους, επιλέγουν τους μελλοντικούς μαθητές τους µε κλήρωση.

 

Ο Ντέιβις Γκουγκενχάιµ παρακολουθεί µε την κάμερά του πέντε μαθητές που περιμένουν τα αποτελέσματα της κλήρωσης. «Μπαμπά», ακούγεται να ρωτά η 12χρονη Ντέιζι τον πατέρα της έξω από ένα σχολείο του Λος Άντζελες. «Κλήρωση δεν είναι εκείνο το πράγμα που δεν κερδίζει σχεδόν κανένας;». Η μόνη επιλογή για τους μαθητές που δεν τους χαμογελάει η τύχη είναι τα εργοστάσια των αναλφάβητων. «Εάν χάσεις την ευκαιρία, είσαι καταδικασμένος από τα έξι σου χρόνια», είναι ένα από τα συμπεράσματα του ντοκιμαντέρ.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, 06-10-2010

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4597677

Αναδημοσίευση: www.e-keimena.gr

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Σάββατο, 30 Οκτώβριος 2010 20:18