Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 84 επισκέπτες συνδεδεμένους
Επιστήμη
Συντάχθηκε απο τον/την Ντέβρα Ντέιβις   

 

Ντέβρα Ντέιβις

Η αλήθεια για τα κινητά

 

Η δρ Ντέβρα Ντέιβις, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, είναι μία διαπρεπής επιδημιολόγος και στη χώρα της θεωρείται κορυφαία επιστήμονας. Πιστεύει ότι τα κινητά τηλέφωνα εξαιτίας της μικροκυματικής ακτινοβολίας που εκπέμπουν, μπορούν όχι μόνο να προκαλέσουν καρκίνο στον εγκέφαλο, αλλά πολύ περισσότερο να επιφέρουν στα επόμενα τρία χρόνια μια παγκόσμια καταστροφή στη δημόσια υγεία. Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ της αγγλικής εφημερίδας «Daily Μail», η αμερικανίδα επιστήμονας θεωρεί βέβαιο ότι εδώ και χρόνια η παγκόσμια βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας «θάβει» επιστημονικές ενδείξεις για το ότι τα κινητά τηλέφωνα προκαλούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

Ο λόγος που το κάνουν αυτό είναι κατά την άποψη της για να υπερασπίσουν τον κολοσσιαίο τζίρο τους που ανέρχεται στα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και στον οποίο τζίρο συνεισφέρουν τα 4,6 δισεκατομμύρια πελάτες τους.

 

Στο καινούργιο της βιβλίο με τίτλο «Disconnect: Τhe truth about cell phone radiation, what the industry has done to hide it and how to protect your family», (Η αλήθεια για την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, τι έχει κάνει η βιομηχανία για να την αποκρύψει και πώς να προστατέψετε την οικογένειά σας), η δρ Ντέιβις υποστηρίζει ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια χρήσης κινητών τηλεφώνων.

 

Τα πειράματα. Προσθέτει ότι ορισμένες καθοριστικές επιστημονικές ενδείξεις που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, έχουν αγνοηθεί. Πρόκειται για ενδείξεις που έχουν προκύψει ύστερα από πειραματική έρευνα σε ζώα και σε ανθρώπινα κύτταρα. Στα επιστημονικά δεδομένα που έχει συγκεντρώσει η αμερικανίδα ειδικός, έχει συμπεριλάβει επιπρόσθετα αποτελέσματα ερευνών που διενεργήθηκαν στις ΗΠΑ, τη Σουηδία, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Για παράδειγμα, μια ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, ανακάλυψε ότι η ακτινοβολία από κινητό τηλέφωνο που διαχεόταν επί δύο ώρες σε εγκεφαλικά κύτταρα αρουραίων, θρυμμάτιζε το DΝΑ τους και τα καθιστούσε όμοια στην όψη με τα κύτταρα κακοηθών όγκων. Στους ανθρώπους, οι αντίστοιχες ενδείξεις είναι λιγότερο δραματικές αλλά εξίσου ανησυχητικές.

 

Η γονιμότητα. Από την άλλη πλευρά, μια ιδιαίτερα ανησυχητική επίπτωση που έχουν τα κινητά τηλέφωνα, φαίνεται να είναι σύμφωνα με την αμερικανίδα ειδικό η επίδραση στην ανδρική γονιμότητα. Επικαλείται έρευνες που έγιναν σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Αυστραλία, από τις οποίες προκύπτει ότι ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο ο κάτοχός του τοποθετεί συχνά στην τσέπη του παντελονιού μπορεί να επιδράσει δραστικά στην ποσότητα του παραγόμενου σπέρματος.

 

«Ολες οι έρευνες καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα. Αν συγκρίνεις νεαρούς άνδρες που θέλουν να γίνουν πατέρες και οι οποίοι χρησιμοποιούν το κινητό τους για τουλάχιστον τέσσερις ώρες κάθε μέρα, τότε θα διαπιστώσεις ότι η ποσότητα σπέρματος που διαθέτουν είναι σχεδόν η μισή από εκείνους που κάνουν μικρότερη χρήση του κινητού τηλεφώνου».

 

Η δρ Ντέβρα Ντέιβις προσθέτει ότι «ποσότητα σπέρματος που εκτέθηκε στο εργαστήριο στην ακτινοβολία κινητού τηλεφώνου, αποδείχτηκε ότι αδυνάτιζε και γινόταν λιγότερο ικανό να πραγματώσει τον σκοπό του». Το να μιλά κανείς τέσσερις ώρες την ημέρα στο κινητό τηλέφωνο μοιάζει ίσως υπερβολή όμως η αμερικανίδα επιδημιολόγος λέει ότι σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το 2008 η Κλινική Αmerica΄s Cleveland, το 20% των νεαρών ανδρών αποδείχτηκε ότι μιλούσε τόσο πολύ καθημερινά.

 

Κρύβουν τους κινδύνους στα ψιλά γράμματα των οδηγιών χρήσης

 

Η απόδειξη για τους κινδύνους στην υγεία που παραμονεύουν από τη χρήση κινητών, βρίσκονται στα... ψιλά γράμματα των οδηγιών χρήσης που συνοδεύουν κάθε συσκευή, υποστηρίζει η δρ Ντέβρα Ντέιβις. Πρόκειται για ένα στοιχείο που όπως λέει υποδεικνύει ότι οι εταιρείες είναι πιθανώς ενήμερες για τους κινδύνους από τη χρήση κινητών. Οι οδηγίες που συνοδεύουν το τελευταίο Βlackberry (Τorch) ενημερώνουν τους χρήστες να χρησιμοποιούν hands free όταν μιλούν, εφόσον αυτό είναι δυνατόν, και να κρατούν τη συσκευή τουλάχιστον 2 εκατοστά μακριά από το σώμα. Σε απόσταση από την κοιλιά τους θα πρέπει να κρατούν το τηλέφωνο οι έγκυοι και από τη βουβωνική χώρα οι έφηβοι. Η Αpple λέει στους χρήστες να κρατούν το iΡhone 1,5 εκατοστό μακριά από το σώμα τους. Η δρ Ντέβρα Ντέιβις αναφέρει στο βιβλίο της, σύμφωνα με την «Daily Μail», ότι τουλάχιστον δύο επικεφαλής επιστήμονες που εργάζονται σε εταιρείες κινητής τηλεφωνίας τής εξέφρασαν τον βαθύ προβληματισμό τους όσον αφορά τους κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί η χρήση των τηλεφώνων.

 

Μη ρισκάρετε την υγεία του παιδιού σας

 

Μια ακόμη μελέτη που επικαλείται η δρ Ντέιβις έγινε στη Μόσχα ανάμεσα σε παιδιά που χρησιμοποιούσαν κινητό και σε άλλα που δεν χρησιμοποιούσαν. Ο εγκέφαλος και των δύο ομάδων έδειχνε ίδιος όμως τα παιδιά της πρώτης κατηγορίας είχαν φτωχότερη μνήμη και μαθησιακά προβλήματα σε σχέση με τα παιδιά της δεύτερης κατηγορίας.

 

Το ενδιαφέρον της δρος Ντέιβις για τα παιδιά είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Αλλωστε και η ίδια έχει την τύχη να είναι γιαγιά. «Το λεπτό και εύκαμπτο κρανίο των παιδιών τα κάνει περισσότερο ευάλωτα», λέει και προσθέτει ότι σήμερα «τα παιδιά μεγαλώνουν σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον που πλημμυρίζεται από σήματα ραδιοσυχνοτήτων και γι΄ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα μόνο σε περιπτώσεις ανάγκης. Οι κίνδυνοι για τα παιδιά δεν έχουν αποδειχτεί με κατηγορηματικό τρόπο όμως ποιος θα ήθελε να το ρισκάρει για το παιδί του;».

 

Την περασμένη χρονιά η Αρχή για την Προστασία από την Ακτινοβολία και την Πυρηνική Ενέργεια της Φινλανδίας προειδοποίησε ότι η τακτική χρήση κινητών θα μπορούσε να βλάψει τον εγκέφαλο των παιδιών, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό αντίστοιχες προειδοποιήσεις στη Βρετανία, τη Γαλλία και το Ισραήλ.

 

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, 16-10-2010

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4599375

Αναδημοσίευση: www.e-keimena.gr