Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 44 επισκέπτες συνδεδεμένους
Εξαιρετικά κείμενα - Λογοτεχνία

 

 

Ίταλο Καλβίνο

Οι πόλεις και ο ουρανός (4)

 

Οι αστρονόμοι, που τους είχε ζητηθεί να καθορίσουν τους κανόνες για τη θεμελίωση της Περίνθιας, προσδιόρισαν τον τόπο και τη μέρα σύμφωνα με τη θέση των άστρων. Χάραξαν τις διατεμνόμενες γραμμές του Ντεκουμάνους και του Κάρντο, την πρώτη ορισμένη από τη διαδρομή του ήλιου και την άλλη από τον άξονα περιστροφής του ουρανού. Διαίρεσαν το χάρτη σύμφωνα με τα δώδεκα μέρη του ζωδιακού κύκλου έτσι που κάθε ναός και κάθε ενορία να δέχεται αντίστοιχα την επίδραση του προστάτη αστερισμού. Προσδιόρισαν στα τείχη σημεία όπου θα πρεπε ν’ αφήσουν ανοίγματα για τις πύλες έχοντας προβλέψει η κάθε μια να πλαισιώνει κι από μία έκλειψη σελήνης, στην επόμενη χιλιετηρίδα. Η Περίνθια –διαβεβαίωναν- θ' αντανακλούσε την αρμονία του στερεώματος˙ η λογική της φύσης και η φιλευσπλαχνία των θεών θα οδηγούσε τη μοίρα των κατοίκων της.

Έχτισαν την Περίνθια ακολουθώντας ακριβώς τους υπολογισμούς των αστρονόμων˙ άνθρωποι λογιών λογιών ήρθαν να την κατοικήσουν˙ η πρώτη γενιά που γεννήθηκε στην Περίνθια άρχισε να μεγαλώνει μέσα στα τείχη της· οι πολίτες της αυτοί έφτασαν σε ηλικία γάμου και τεκνοποίησης.

Σήμερα, στους δρόμους και τις πλατείες της Περίνθιας συναντάς ανάπηρους, νάνους, καμπούρηδες, άντρες παχύσαρκους, γυναίκες με γένια˙ αλλά τα χειρότερα δεν μπορείς να τα δεις˙ λαρυγγόφωνες κραυγές ανεβαίνουν από τα κελάρια και τις σοφίτες, όπου οι οικογένειες κρύβουν παιδιά με τρία κεφάλια ή έξι πόδια.

Οι αστρονόμοι της Περίνθια αντιμετωπίζουν μια δύσκολη εκλογή. Ή πρέπει να παραδεχτούν ότι όλοι οι υπολογισμοί τους ήταν όλοι εσφαλμένοι και οι αριθμοί τους δεν είναι ικανοί να περιγράψουν τον ουρανό, ή αλλιώτικα θα πρέπει ναποκαλύψουν ότι στην πόλη των τεράτων αντανακλάται με κάθε λεπτομέρεια η τάξη των θεών.

 

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ, ΑΘΗΝΑ 1987

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 24 Μάρτιος 2010 23:46