Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 22 επισκέπτες συνδεδεμένους
PDF Εκτύπωση E-mail
Μουσική - Τα Μονοπάτια, οι Ιστορίες των Τραγουδιών
Συντάχθηκε απο τον/την Κ. Καρεμφύλλης   
Σάββατο, 16 Ιανουάριος 2021 00:51

ADAGIO IN G MINOR

TOMASO GIOVANNI ALBINONI / REMO GIAZOTTO 1708/1958

 

https://www.youtube.com/watch?v=o6Q8Y9rhLQc

 

Ο Tomaso Giovanni Albinoni γεννήθηκε στη γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας στις 8 Ιουνίου 1671, όπου και μελέτησε βιολί και τραγούδι από παιδί. Με την καταστροφή της Βιβλιοθήκης της Δρέσδης όταν οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν τη Γερμανική πόλη, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καταστράφηκαν τα περισσότερα ντοκουμέντα σχετικά με τη ζωή του κορυφαίου συνθέτη. Σήμερα, το πλέον γνωστό έργο του συνθέτη, ο οποίος στην εποχή του ήταν φημισμένος για τις όπερές του, είναι το Adagio in G minor (σολ ελάσσονα), το οποίο έχει την πρωτοτυπία να μην είναι ακριβώς δικό του έργο!

 

Ο Albinoni απέκτησε φήμη τόσο εντός της Βενετίας όσο και σε άλλες ιταλικές πόλεις, κυρίως ως συνθέτης λυρικών δραμάτων, αν και συνέθεσε μεγάλο αριθμό ορχηστρικών έργων: πολλές σονάτες και κονσέρτα για βιολί, ενώ κατά τη δεύτερη δεκαετία του 18ου αιώνα συνέθεσε τα πολύ γνωστά του κονσέρτα για όμποε. Αντίθετα με πολλούς σύγχρονούς του μουσικούς, ο Albinoni δεν επιδίωξε κάποια θέση στην Εκκλησία ή στην Αυλή των Ευγενών, επιλέγοντας να διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Σύμφωνα με ένα αρχείο της ενορίας του Αγίου Βαρνάβα της Βενετίας, ο Albinoni φέρεται να πέθανε από διαβήτη το 1751, σε ηλικία 80 ετών.

 

Συνολικά συνέθεσε περί τις 50 όπερες, οι 28 από τις οποίες παρουσιάστηκαν στη Βενετία μεταξύ 1723 και 1740. Σήμερα ωστόσο, πιο γνωστά είναι τα ορχηστρικά έργα του, όπως τα κονσέρτα για όμποε – είναι άλλωστε ο πρώτος Ιταλός συνθέτης που συνέθεσε έργα για το όμποε ως σόλο όργανο σε ορχήστρα και ο πρώτος παγκοσμίως που κυκλοφόρησε τέτοια έργα (υπάρχουν αναφορές ότι κονσέρτα για όμποε είχαν συνθέσει ο Georg Philipp Telemann ή ο Händel, αλλά δεν δημοσιεύθηκαν ποτέ).

 

Μέρος του έργου του και αρκετές πληροφορίες για τη ζωή του Tomaso Giovanni Albinoni χάθηκαν κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Σύμμαχοι βομβάρδισαν το Φεβρουάριο και Μάρτιο του 1945 την πόλη της Δρέσδης, οπότε και καταστράφηκε η Κρατική Βιβλιοθήκη, όπου φυλασσόταν τα ντοκουμέντα για τη ζωή και το έργο του. Σήμερα, το πλέον γνωστό έργο που συνδέεται με το όνομα του Albinoni είναι το Adagio in G minor (Σολ ελάσσονα).

 

Όμως αυτή η διάσημη σύνθεση μάλλον δεν είναι δικό του έργο, αλλά μία σύνθεση-ανάπλαση του μουσικολόγου και συνθέτη Remo Giazotto (1910-1998). Σύμφωνα με τον Giazotto, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου αυτός πήρε την παρτιτούρα από την Κρατική Βιβλιοθήκη της Σαξονίας στη Δρέσδη. Ο Giazotto κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χειρόγραφο κομμάτι ήταν ένα τμήμα μιας σονάτας της εκκλησίας (Sonata da Chiesa), ενός μέρους από μία «Σονάτα για τρίο σε Σολ ελάσσονα» που έγραψε ο Tomaso Albinoni γύρω στα 1708.

 

Το 1958 ο Giazotto δημοσίευσε και κατοχύρωσε πνευματικά το έργο με τον τίτλο «Adagio για Έγχορδα και Εκκλησιαστικό Όργανο πάνω σε δύο μουσικά Θέματα και μπάσο του Tomaso Albinoni». Οι απόψεις πάντως της επιστημονικής κοινότητας συγκλίνουν στο ότι, ανεξαρτήτως της πηγής του, το «Adagio» είναι κατ’ ουσίαν έργο του Remo Giazotto.

 

Το «Adagio» των Albinoni / Giazotto είναι μια από τις πλέον αγαπημένες προκλασικού χαρακτήρα μελωδίες, έχει χρησιμοποιηθεί σε πάμπολλες ταινίες, σε τηλεοπτικές σειρές και έχει εν μέρει ή καθ’ ολοκληρίαν χρησιμοποιηθεί σε διασκευές από σύγχρονους καλλιτέχνες.

 

ΠΗΓΕΣ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Adagio_in_G_minor

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%BF_%CE%91%CE%BB%CE%BC%CF%80%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BD%CE%B9

https://tvxs.gr/