Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 29 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μουσική - Τα Μονοπάτια, οι Ιστορίες των Τραγουδιών
Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2016 02:04

 

CONCERTO DE ARANJUEZ

JOAQUIN RODRIGO 1939

 

https://www.youtube.com/watch?v=UNqtCsCqCD8

 

Το Concierto de Aranjuez είναι μια σύνθεση για κλασική κιθάρα και ορχήστρα από τον ισπανό συνθέτη Joaquin Rodrigo. Γράφτηκε το 1939 και είναι μακράν το πιο γνωστό έργο του συνθέτη. Η επιτυχία του έργου αυτού καθιέρωσε τον Rodrigo ως έναν από τους πιο σημαντικούς ισπανούς συνθέτες του εικοστού αιώνα.

 

Την έμπνευση για το Concierto de Aranjuez προσέφεραν οι κήποι του Palacio Real de Aranjuez, το θερινό ανάκτορο που μαζί με τους κήπους του χτίστηκε από τον Φίλιππο Β’ της Ισπανίας στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα και ανακαινίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα από τον Φερδινάνδο τον ΣΤ’. Το έργο επιχειρεί να μεταφέρει τον ακροατή σε άλλο τόπο και χρόνο, μέσα από την επίκληση των ήχων της φύσης.

 

Σύμφωνα με τον συνθέτη, «το πρώτο μουσικό μέρος διέπεται από ένα ρυθμικό πνεύμα και μία δύναμη, χωρίς κανένα από τα δύο θέματα να διακόπτει τον ασταμάτητο ρυθμό του», το δεύτερο μέρος «αντιπροσωπεύει ένα διάλογο μεταξύ της κιθάρας και των υπόλοιπων οργάνων (όπως το αγγλικό κόρνο, το φαγκότο, το όμποε, το κόρνο κ.λπ.) και το τελευταίο μέρος «θυμίζει έναν ευγενή χορό με συνδυασμό διπλού και τριπλού χρόνου σ’ έναν έντονο ρυθμό…». Ο ίδιος ο Rodrigo περιέγραψε το κονσέρτο ως μια αποτύπωση «των αρωμάτων από τις μανόλιες, του τραγουδιού των πουλιών και των νερών που αναβλύζουν από τις βρύσες στους κήπους του Aranjuez».

 

Ο Rodrigo και η σύζυγός του Victoria σιώπησαν για πολλά χρόνια σχετικά με την πηγή έμπνευσης του δεύτερου μέρους και έτσι ήταν δημοφιλής η αντίληψη ότι ο συνθέτης το εμπνεύστηκε από το βομβαρδισμό της Γκουέρνικα το 1937. Στην αυτοβιογραφία της ωστόσο η Victoria θα ξεκαθαρίσει τελικά ότι πηγές έμπνευσης που λειτούργησαν αντιθετικά ήταν από τη μια η ενθύμηση των ευτυχισμένων ημερών από το μήνα του μέλιτός τους, και από την άλλη η απελπισία και απογοήτευση του Rodrigo από την αποβολή που είχε η γυναίκα του κατά την πρώτη της εγκυμοσύνη.

 

Το έργο συντέθηκε στο Παρίσι το 1939. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 9 Νοεμβρίου 1940, στη Βαρκελώνη. Σολίστ ήταν ο σπουδαίος Ισπανός κιθαρίστας Regino Sainz de la Maza, (στον οποίο ο Rodrigo και αφιέρωσε το έργο), ενώ τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βαρκελώνης διηύθυνε ο μαέστρος Cesar Mendoza Lasalle.

 

Το 1939 ήταν η χρονιά που ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος είχε τελειώσει και άρχιζε (ή συνέχιζε ανάλογα με το τμήμα της Ισπανίας) η δικτατορία του στρατηγού Φράνκο. Το Concierto de Aranjuez έκανε πρεμιέρα στη Βαρκελώνη σ’ αυτό το έντονα φορτισμένο πολιτικό περιβάλλον και έπρεπε να δείξει ότι γιορτάζει ή να προσποιηθεί ότι γιορτάζει τη νέα πολιτική κατάσταση. Η γιορτή του παλατιού και οι κήποι του Aranjuez του δέκατου έκτου αιώνα, δε συνιστούσαν ιδεολογική απειλή για το καθεστώς και ήταν σε αρμονία με την πολιτική αναθεώρησης της ισπανικής ιστορίας, που χαραζόταν εκείνον τον καιρό.

 

Το «Concierto de Aranjuez» διασκευάστηκε από πολλούς μουσικούς ενός ευρύτατου φάσματος, όπως οι κορυφαίοι τζαζίστες Miles Davis και Gil Evans, η θρυλική Λιβανέζα τραγουδίστρια Fairuz, ο Richard Anthony, η Dalida και ο Ντέμης Ρούσσος, με στίχους που μπήκαν εκ των υστέρων.

 

Ο Rodrigo, σχεδόν τυφλός από την ηλικία των τριών ετών, ήταν πιανίστας. Ο ίδιος δεν έπαιξε ποτέ κιθάρα, αλλά κατάφερε να συλλάβει και να προβάλει τη σημασία της κιθάρας στην ισπανική μουσική.

 

 

Επιμέλεια: Κ. Καρεμφύλλης

www.e-keimena.gr

 

 

ΠΗΓΕΣ:

https://en.wikipedia.org/wiki/Concierto_de_Aranjuez

http://www.joaquin-rodrigo.com/index.php/en/concierto-de-aranjuez-2

http://classicalguitarmagazine.com/the-truth-about-rodrigos-concierto-de-aranjuez/

 

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2016 19:48