Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 27 επισκέπτες συνδεδεμένους

In my mind

Joomla!
Το πιο φιλικό, ελεύθερο, ανοιχτού κώδικα CMS
Unicef
Για τα παιδιά του κόσμου
Διεθνής Αμνηστία
Για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου
Action aid
Γιατί είμαστε ακόμη οι πράξεις μας
Mozilla Firefox
Ο πιο ασφαλής, ελεύθερος, ανοιχτού κώδικα περιηγητής ιστού. (Μας βλέπετε και καλύτερα)
Για μια ερμηνεία του κόσμου - Η κατάσταση των πραγμάτων
Συντάχθηκε απο τον/την Ρούσσος Βρανάς   

 

Ρούσσος Βρανάς

Το καναρίνι μέσα στο ανθρακωρυχείο

 

 

Το καναρίνι...

... μέσα στο «ανθρακωρυχείο» αρχίζει να πνίγεται από τις τοξικές αναθυμιάσεις. Για την ακρίβεια, τα καναρίνια. Γιατί οι αγορές έδειξαν χθες ότι δεν είναι πια ένα αλλά πολλά, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, ακόμη και της Ιταλίας. Τα καναρίνια πνίγονται, αλλά οι µόνοι που δείχνουν να μην το αντιλαμβάνονται είναι οι «ανθρακωρύχοι».

 

Ένα παραμύθι...

... µε νεράιδες διηγήθηκε προχθές ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκµαν στους «Τάιµς της Νέας Υόρκης». Έγραψε για τη νεράιδα της εμπιστοσύνης των αγορών, που οι Ευρωπαίοι περιμένουν ότι θα επιστρέψει και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας, µόνο αν παραμείνουν πιστοί στη λιτότητα. Έγραψε για την εποχή που οι πλούσιες χώρες της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δάνειζαν αφειδώς τις φτωχότερες χώρες της µε επιτόκια σχεδόν τόσο φθηνά όσο και τα γερμανικά. Και έγραψε για τη φούσκα του χρέους τους, που έσκασε αργότερα, φορτώνοντας τους λαούς αυτών των χωρών µε πανάκριβα επιτόκια και βουνά από χρέη. Τι κάνουν σήμερα οι Ευρωπαίοι; Ξαναδανείζουν αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, δεσμεύοντάς τις σε άγρια λιτότητα και περικοπές δαπανών. Η λιτότητα, λένε, θα οδηγήσει σε ανάπτυξη, επειδή θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη.

 

Το «ελιξίριο»...

... που υπαγορεύει η ευρωπαϊκή πολιτική για την κρίση χρέους είναι αυτό, λέει ένας άλλος οικονομολόγος, ο Μάικλ Χάντσον: να σώσουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι τους τραπεζίτες από τα άστοχα δάνειά τους, που όμως δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς να βυθιστούν οι χρεωμένες χώρες στη φτώχεια. Η «εσωτερική υποτίμηση» (λιτότητα στους μισθούς) δεν είναι παρά ένα ακόμη παραμύθι µε νεράιδες. Ο πραγματικός της στόχος δεν είναι η ανάπτυξη, αλλά η εξόφληση των τραπεζιτών και των δανειστών μέχρι δεκάρας. «Ο παραδοσιακός δρόμος  για την ανάπτυξη είναι οι δημόσιες επενδύσεις», λέει ο Μάικλ Χάντσον. «Όταν όμως οι κυβερνήσεις θέλουν να βγουν από το χρέος ξεπουλώντας τις δημόσιες υποδομές σε αγοραστές που θα στήνουν “διόδια” για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν, οι χώρες θα βουλιάζουν ακόμη πιο βαθιά στα χρέη». Για τον Πολ Κρούγκµαν είναι πια προφανές ότι οι χρεωμένες περιφερειακές χώρες δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν στο ακέραιο τα χρέη τους, µε την εξαίρεση ίσως της Ισπανίας. Αντί όμως να το αποδεχτούν αυτό µε ρεαλισμό οι δανείστριες χώρες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλούν κάθε τόσο να τραβήξουν την πρίζα από τις χρεωμένες χώρες, όποτε αυτές παρεκκλίνουν από τη συνταγή της λιτότητας.

 

Σαν εισβολείς...

... που επιβάλλουν φόρο υποτέλειας, απειλούν να μετατρέψουν ένα μεγάλο μέρος του ευρωπαϊκού πληθυσμού σε δουλοπάροικους. Αυτό προσδοκούσαν οι ευρωπαίοι πολίτες, όταν έμπαιναν στο ευρώ; Αυτός είναι ο δρόμος που θέλει πραγματικά να ακολουθήσει η Ευρώπη; Θα μπορέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συγκρατήσει τα ντόμινο, όταν οι χρεωμένες χώρες αρχίσουν να καταρρέουν; Οι λαοί τους δεν πιστεύουν πια σε παραμύθια µε νεράιδες.

 

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, 25/05/2011

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4632482

Αναδημοσίευση: www.e-keimena.gr

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 25 Μάιος 2011 16:44