Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 56 επισκέπτες συνδεδεμένους
Θεματικές Ενότητες - ΑΝΕΡΓΙΑ

 

Ρούσσος Βρανάς

Η Ευρώπη... κινδυνεύει να γίνει μια έρημη χώρα

 

 

Η Ευρώπη...
... κινδυνεύει να γίνει μια έρημη χώρα, όπου η ανεργία θα απειλήσει ολόκληρες κοινωνίες. Αυτό λένε οι τύποι του Διεθνούς Νοµισµατικού Ταμείου. Και σίγουρα ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς.

3,2 δισ. άνθρωποι...
... σε όλον τον κόσμο είχαν δουλειά προτού ξεσπάσει η κρίση (μια αύξηση μισού δισεκατομμυρίου μέσα σε δέκα χρόνια). Η παγκόσμια ανεργία άρχισε να υποχωρεί από το 2004 έως το 2007. Τότε, η κρίση άλλαξε τα πράγματα. Σήμερα, 210 εκατομμύρια άνθρωποι αναζητούν εργασία, δηλαδή 30 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2007, από τους οποίους τα τρία τέταρτα βρίσκονται στις λεγόμενες προηγμένες χώρες. Παρά τις έστω αμυδρές ενδείξεις μιας οικονομικής ανάκαμψης, η ανεργία επιμένει, µε ελάχιστες εξαιρέσεις: τη Γερμανία και τη Νορβηγία. Ο κόσμος απέχει πολύ ακόμη από τις 45 εκατομμύρια θέσεις εργασίας που δημιουργούσε ετησίως πριν από την κρίση. Το Διεθνές Νοµισματικό Ταμείο και η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας φοβούνται πως εγκαθίσταται σήμερα στον πλανήτη μια χρόνια ανεργία, ένας φαύλος κύκλος στον οποίο η υποαπασχόληση πνίγει την παγκόσμια ζήτηση µε αποτέλεσμα να μειώνεται η παγκόσμια παραγωγή. Όπως μετά το κραχ του 1929, η ανεργία εξαπλώνεται σήμερα στον κόσμο μετά την κρίση του 2008. Ο αρθρογράφος Ερίκ Λε Μπουσέ επισηµαίνει στην εφημερίδα «Λεζ-Εκό» πως 440 εκατομμύρια νέοι θα παρουσιαστούν στα γραφεία εργασίας την προσεχή δεκαετία. Ακόμη και αν σταθεροποιηθεί η οικονομική ανάκαμψη, οι νέοι θα είναι οι πρώτοι που θα θυσιαστούν σε αυτήν την κρίση. Ήδη, το ποσοστό της ανεργίας τους είναι διπλάσιο από των ενηλίκων. Ογδόντα εκατομμύρια νέοι είναι σήμερα άνεργοι. Και πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να κάνουν δουλειές του ποδαριού για να επιζήσουν.

Τα παιδιά...
... της μελλοντικής γενιάς δεν έχουν να ελπίζουν πως θα κληρονομήσουν πλούτη από τους γονείς τους. Σύμφωνα µε έρευνα του ομίλου Τζάνους Κάπιταλ Γκρουπ, ελάχιστοι Ευρωπαίοι θα μπορέσουν να βάλουν κάτι κατά μέρος για τα γεράματα τους κι ακόμη λιγότεροι θα είναι εκείνοι που θα τους περισσέψει κάτι για να δώσουν στα παιδιά τους. Η έρευνα, στην οποία έλαβαν μέρος ενήλικοι από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και την Ιταλία, καταλήγει στο συμπέρασµα πως η κρίση θα απειλήσει την παραδοσιακή μεταβίβαση πλούτου από γενιά σε γενιά. «Οι εργαζόμενοι της Ευρώπης θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα μπορούν πια να βγαίνουν στη σύνταξη τόσο νωρίς όσο θα επιθυμούσαν και πως θα πρέπει να εργάζονται ακόμη περισσότερα χρόνια», λέει στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» ο Ντέιβιντ Μπάουερς, υπεύθυνος της έρευνας. «Η μεταβίβαση πλούτου από γενιά σε γενιά ήταν κάτι που μέχρι τώρα θεωρούσαμε δεδομένο. Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο και µε αυτή τη γενιά».

Οι θύτες...
... παρουσιάζουν τη θυσία των νέων ως αναπόφευκτη. Ένας από αυτούς όμως, ο Ολιβιέ Μπλανσάρ του ΔΝΤ, εκφράζει φόβους ότι οι νέοι δεν θα πέσουν αδιαμαρτύρητα όσο το σύστημα θα τους κρατάει ομήρους της ανεργίας.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, 21-09-2010

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4595208

Αναδημοσίευση: www.e-keimena.gr

 

Δείτε και εδώ

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Πέμπτη, 21 Οκτώβριος 2010 00:15