Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μουσική - Τα Μονοπάτια, οι Ιστορίες των Τραγουδιών
Συντάχθηκε απο τον/την Κ. Καρεμφύλλης   
Κυριακή, 27 Νοέμβριος 2016 22:29

 

QUERER

RENE DUPERE - CIRQUE DU SOLEIL - FRANCESCA GAGNON 1994

 

https://www.youtube.com/watch?v=01WukohheHQ

 

 

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 μια ομάδα καλλιτεχνών από το Κεμπέκ του Καναδά έκανε την εμφάνισή της περιδιαβαίνοντας στους δρόμους, κάνοντας ταχυδακτυλουργικά πάνω σε ξυλοπόδαρα, χορεύοντας, καταπίνοντας φωτιές και παίζοντας μουσική. Το Cirque Du Soleil, το Τσίρκο του Ήλιου, ιδρύθηκε το 1984, όταν ο Guy Laliberté, βιρτουόζος του ακορντεόν και επιδέξιος ταχυδακτυλουργός, έβαλε τα θεμέλια γι’ αυτό το νέο είδος ψυχαγωγίας. Το Cirque Du Soleil επαναπροσδιόρισε τη ζωντανή διασκέδαση και ψυχαγωγία αναμειγνύοντας την commedia del’arte με κλασσικά ακροβατικά, ενόργανη γυμναστική και μπαλέτο, όλα συνδυασμένα με ιδιαίτερη καλλιτεχνική προσέγγιση που περιλαμβάνει πρωτότυπα κοστούμια, εντυπωσιακό φωτισμό και αξεπέραστες μουσικές συνθέσεις.

 

Το “Alegria” είναι ένα από τα διασημότερα έργα του Cirque Du Soleil, που έκανε πρεμιέρα το 1994. Έχει δώσει πάνω από 5.000 παραστάσεις για τουλάχιστον 14 εκατομμύρια θεατές, ενώ έχει ταξιδέψει σε 250 πόλεις σε όλον τον κόσμο, από το 1994 έως το 2013.

 

Η λέξη “Alegria” στα ισπανικά σημαίνει «ευτυχία, χαρά και αγαλλίαση». Οι ισπανόφωνοι όμως δεν την χρησιμοποιούν μόνο σε καταστάσεις ευθυμίας, αλλά και σε καταστάσεις θλίψης και πόνου, ως αντίδοτο, για να τις ξορκίσουν. Alegría είναι μια χώρα που κατοικείται από τροβαδούρους, απατεώνες, ζητιάνους, ξεπεσμένους αριστοκράτες, αθώα παιδιά και έναν γελωτοποιό που έχει χάσει τον βασιλιά του. Είναι ένας αινιγματικός και ανήσυχος κόσμος, όπου οι κλόουν είναι οι μόνοι χαρακτήρες που μπορούν να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και την αναστάτωση που αυτές φέρνουν. Στον τροχό του χρόνου, όπου οι εξουσίες διαδέχονται η μία την άλλη και τα πράγματα και οι άνθρωποι αλλάζουν μέρα με τη μέρα, αυτό που μένει ακλόνητο και σταθερό μέσα στη δοκιμασία, την αβεβαιότητα και τη θλίψη είναι το Ανθρώπινο Πνεύμα. Alegría είναι η στάση της ζωής που έχει τη δύναμη να σταθεί όρθια απέναντι στην απειλητική αβεβαιότητα και τις απάνθρωπες εξουσίες. Το μότο του Cirque Du Soleil είναι: «Αν δεν έχεις φωνή, φώναξε! Αν δεν έχεις πόδια, τρέξε! Αν δεν έχεις ελπίδα, επινόησε!».

 

Ένα από τα στοιχεία που συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχία των παραστάσεων του Cirque Du Soleil είναι αναμφισβήτητα η μουσική τους επένδυση. Στην παράσταση “Alegria” η μουσική φέρει την υπογραφή του μεγάλου Καναδού συνθέτη René Dupéré ο οποίος δημιούργησε ένα new-age musical από μια μοναδική μίξη Γαλλικών, Αφρικάνικων, Ισπανικών και Μεσογειακών επιρροών. Το soundtrack έχει κερδίσει υποψηφιότητα για βραβείο Grammy το 1995, ενώ την ίδια χρονιά κέρδισε 2 Félix Awards. Παρέμεινε στις λίστες του Billboard World Music Chart για 65 εβδομάδες.

 

Εκτός από το ομώνυμο “Alegria”, το τραγούδι που σφραγίζει την παράσταση είναι ένα μελωδικότατο ταγκό, που ερμηνεύει η γαλλο-καναδή Francesca Gagnon. Πρόκειται για το τραγούδι με τίτλο “Querer”, δηλαδή «Να ερωτεύεσαι».

 

«Να ερωτεύεσαι / Και να μπορείς να μοιράζεσαι / Αυτή τη δίψα μας για ζωή / Το δώρο που μας δίνει η αγάπη / είναι η ίδια η ζωή. Αγάπα / Για να μπορείς να αγωνίζεσαι / Κόντρα στον άνεμο και να πετάς / Για να ανακαλύπτεις την ομορφιά της θάλασσας».

 

 

ΠΗΓΕΣ:

https://www.cirquedusoleil.com/

http://www.tralala.gr/o-kosmos-ton-soundtrack-cirque-du-soleil-alegria/

http://lyricstranslate.com/el/querer-%CE%BD%CE%B1-%CE%B5%CF%81%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%8D%CE%B5%CF%83%CE%B1%CE%B9.html

 

 

 

Επιμέλεια - Συγκέντρωση υλικού: Κ. Καρεμφύλλης

www.e-keimena.gr

 

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Κυριακή, 27 Νοέμβριος 2016 22:38