Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 31 επισκέπτες συνδεδεμένους
Μουσική - Τα Μονοπάτια, οι Ιστορίες των Τραγουδιών
Συντάχθηκε απο τον/την Administrator   
Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2016 19:15

 

LES AMANTS DE TERUEL (ΟΜΟΡΦΗ ΠΟΛΗ)

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ - JACQUES PLANTES - EDITH PIAF 1962

 

https://www.youtube.com/watch?v=jNRd-cHLvvc

 

 

Η ιστορία των «Εραστών του Τερουέλ» έχει εμπνεύσει πολλούς, Ισπανούς καλλιτέχνες, ποιητές, συγγραφείς και μουσικούς. Το Teruel είναι πόλη και επαρχία στην Αραγονία της Ισπανίας, γνωστή για το «μύθο» των εραστών της (“Les amants de Teruel”) που πηγάζει από μια δραματική ιστορία έρωτα και θανάτου, που έγινε φιλμ το 1962 με τη συμφωνική μουσική (μπαλέτο) του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Ένα από τα κύρια μουσικά θέματά της βασίστηκε στην μελωδία της «Όμορφης Πόλης», ενώ εξωκινηματογραφικά έγινε τραγούδι, σε στίχους του Jacques Plantes, που ερμήνευσε μοναδικά η Edith Piaf, μαζί με το "Quatorze Juillet" που κυκλοφόρησαν στο ίδιο 45άρι δισκάκι.

Μια αρχέγονη δραματική ιστορία αγάπης που μεταφέρθηκε στο πανί με μια γαλλική ταινία σε σκηνοθεσία του Raymond Rouleau και τη δυναμική του ιστορικού ερωτικού δράματος, βασισμένου στο μύθο των θρυλικών χαρακτήρων του Diego Marcilla και της Isabel Segura, με την ξεχωριστή ερμηνεία της περίφημης Γαλλίδας πρίμα μπαλαρίνα Ludmilla Tcherina.

 

Η ιστορία: Στην αρχή του 13ου αιώνα στο Teruel της Αραγονίας ερωτεύονται δύο νέοι, ο Juan Diego Marcilla και η Isabel Segura. Ο Juan ζητάει το χέρι της Isabel αλλά ο πατέρας της αρνείται εξαιτίας της κοινωνικής διαφοράς των δύο οικογενειών. Παρόλα αυτά συμφωνεί να δώσει μια ευκαιρία στον Juan και του δίνει 5 χρόνια διορία να γίνει πλούσιος. Ο Juan προκειμένου να πλουτίσει γίνεται σταυροφόρος. Στην διάρκεια των 5 χρόνων ο πατέρας προσπαθεί να πείσει την κόρη να παντρευτεί, αλλά εκείνη αρνείται. Στο τέλος έχει πεισθεί ότι ο αγαπημένος της δεν θα επιστρέψει ποτέ και δίνει την συγκατάθεση της να παντρευτεί τον εκλεκτό του πατέρα της, όμως ο Juan επιστρέφει πλούσιος. Έχοντας πληροφορηθεί για το γάμο της αγαπημένης του το βράδυ μπαίνει κρυφά στο δωμάτιο της και απελπισμένος της ζητά το αποχαιρετιστήριο φιλί αλλά εκείνη αρνείται, διότι «ο θεός δεν θα ήθελε να ξεγελάσει τον σύζυγό της». Ο Juan από την συγκίνηση και την απελπισία πέφτει μπροστά της νεκρός. Στην κηδεία του την επομένη η Isabel αποφασίζει να πάει στην εκκλησία, ντυμένη το νυφικό της, και να δώσει το αποχαιρετιστήριο φιλί που αρνήθηκε. Η συγκίνηση και η θλίψη της, όμως, είναι τόσο μεγάλη που την στιγμή του ασπασμού πέφτει κι εκείνη νεκρή.

 

Οι δύο νέοι θάφτηκαν πλάι-πλάι στο παρεκκλήσι του καθεδρικού ναού του San Pedro στην πόλη Teruel.

 

 

ΠΗΓΕΣ:

Βαγγέλης Αρναουτάκης

http://www.ogdoo.gr/erevna/thema/mikis-theodorakis-entith-piaf-oi-erastes

https://fr.wikipedia.org/wiki/Les_Amants_de_Teruel

https://www.youtube.com/watch?v=ImNcSYpRjvE

 

 

Αναδημοσίευση:

www.e-keimena.gr

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2016 19:27