Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 24 επισκέπτες συνδεδεμένους

In my mind

Joomla!
Το πιο φιλικό, ελεύθερο, ανοιχτού κώδικα CMS
Unicef
Για τα παιδιά του κόσμου
Διεθνής Αμνηστία
Για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου
Action aid
Γιατί είμαστε ακόμη οι πράξεις μας
Mozilla Firefox
Ο πιο ασφαλής, ελεύθερος, ανοιχτού κώδικα περιηγητής ιστού. (Μας βλέπετε και καλύτερα)
Η ανθρώπινη κατάσταση - Ειδήσεις για μια θετική ανάγνωση της ζωής
Σάββατο, 06 Φεβρουάριος 2016 13:29

 

 

Γιώργος Αγγελόπουλος

Μακαρονάδες για τα «παιδιά των μοτέλ»

 

 

Ο Ιταλοαµερικανός Μπρούνο Σεράτο περιελήφθη από το CNN στον κατάλογο µε τους «20 ήρωες του 2011». Σεφ και ιδιοκτήτης ενός καλού εστιατορίου στο Αναχαϊµ της Καλιφόρνιας, του Anaheim White House, μαγειρεύει και σερβίρει κάθε βράδυ μακαρονάδες σε 300 παιδιά που, αν δεν ήταν αυτός, θα πήγαιναν για ύπνο νηστικά.

 

Είναι τα «παιδιά των μοτέλ», που μεγαλώνουν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου επειδή οι γονείς τους δεν έχουν αρκετά χρήματα για να νοικιάσουν κανονικό σπίτι. Κουζίνα για να ετοιμάσουν φαγητό δεν υπάρχει, έτσι τα παιδιά τρώνε το μεσημέρι στο σχολείο και το βράδυ αρκούνται συνήθως σε ένα πακέτο τσιπς.

Η ιστορία του Σεράτο έγινε γνωστή από το περιοδικό «People» και ακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ στο CBS, που συγκίνησε την Αμερική και έκανε τον γύρο του κόσμου. Εδώ και έξι χρόνια, στις 5 το απόγευμα, σερβίρει τις μακαρονάδες του στο «Boys and girls Club», ένα κέντρο για ανηλίκους που αντιμετωπίζουν προβλήματα. «Μόνο στο Αναχαϊμ υπάρχουν περισσότερες από 1.000 οικογένειες που ζουν σε μοτέλ, όπου είναι αδύνατο να μαγειρέψει κανείς», αφηγείται ο Σεράτο. «Όταν το ανακάλυψε η μητέρα µου, η Κατερίνα, που είχε έρθει το 2005 για να µε επισκεφθεί από την Ιταλία, µου είπε, “Δεν έχουν να φάνε Μπρούνο, φτιάξε τους εσύ μια μακαρονάδα!” Για τη μητέρα µου, ήταν η ζωή της να ταΐζει τα παιδιά».

 

Όχι µόνο σχεδιάζει να επεκτείνει το πρόγραμμά του, αλλά καλεί εστιατόρια σε όλη τη χώρα να υιοθετήσουν παρόμοια προγράμματα. Κάθε βράδυ αφήνει το εστιατόριό του και μαγειρεύει ζεστά μακαρόνια µε σάλτσα για τα παιδιά. Φροντίζει να φτιάχνει σπαγγέτι µε γαλοπούλα, µε σολομό ή µε άλλα συστατικά πλούσια σε λιπαρά οξέα ωμέγα 3, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξή τους. Λέει πως έχει σερβίρει μέχρι τώρα περισσότερες από 250.000 μερίδες, ξοδεύοντας από την τσέπη του 2.000 δολάρια τον μήνα. Η οικονομική κρίση δεν τον σταμάτησε. «Οι πελάτες στο εστιατόριό µου μειώθηκαν κατά 30%-40%, πήρα όμως δάνειο για να το κρατήσω όρθιο και να συνεχίσω να βοηθάω τα παιδιά».

 

Οι ιστορίες που αντιμετωπίζει είναι θλιβερές. Ένα χλωμό κοριτσάκι επέστρεψε τρεις φορές το ίδιο βράδυ για να του σερβίρει μακαρόνια («Κατάλαβα πως είχε μέρες να φάει»). Ένα άλλο βρήκε να το περιμένει ο πατέρας του έξω από το μοτέλ, του είπε να φύγει και να τα βγάλει πέρα µόνο του επειδή αυτός δεν είχε πια χρήματα ούτε για ένα άθλιο δωμάτιο («Του βρήκαμε μια στέγη»). Όσο για τον 15χρονο Αρμάντο, σε αυτόν έδωσε την κάρτα του και μια υπόσχεση. «Ήθελε να δουλέψει, εγώ του είπα να ξανάρθει όταν θα είναι 18 ετών. Τρία χρόνια μετά, ήρθε στο εστιατόριό µου µε εκείνη την κάρτα· και τον προσέλαβα»…

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, 30/03/2012

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4624711

Αναδημοσίευση: www.e-keimena.gr