Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους

In my mind

Joomla!
Το πιο φιλικό, ελεύθερο, ανοιχτού κώδικα CMS
Unicef
Για τα παιδιά του κόσμου
Διεθνής Αμνηστία
Για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου
Action aid
Γιατί είμαστε ακόμη οι πράξεις μας
Mozilla Firefox
Ο πιο ασφαλής, ελεύθερος, ανοιχτού κώδικα περιηγητής ιστού. (Μας βλέπετε και καλύτερα)
Ειδήσεις για μια θετική ανάγνωση της ζωής
Συντάχθηκε απο τον/την Γιώργος Αγγελόπουλος   
Τετάρτη, 26 Σεπτέμβριος 2012 19:55

 

 

Γιώργος Αγγελόπουλος

Τόμας Χέινσγουόρθ: Είκοσι επτά χαμένα χρόνια...

 

 

Ένα Εφετείο της Βιρτζίνια κήρυξε αθώο έναν άνδρα που πέρασε 27 χρόνια στη φυλακή για μια σειρά βιασμών που δεν είχε διαπράξει. «Μπορώ επιτέλους να ζήσω τη ζωή μου, επί 27 χρόνια δεν εγκατέλειψα ποτέ τον αγώνα, δεν έχασα ποτέ την ελπίδα», δήλωσε ο Τόμας Χέινσγουορθ, ένας 46χρονος Αφροαμερικανός που ήταν 18 ετών τον Φεβρουάριο του 1984, όταν είχε πάει σε μια αγορά του Ρίτσμοντ για να αγοράσει γλυκοπατάτες και ψωμί και βρέθηκε στη φυλακή επειδή μια γυναίκα τον αναγνώρισε ως τον άνδρα που την είχε βιάσει.

 

 

Ο Χέινσγουορθ είχε πει στην Αστυνομία πως είχαν πιάσει τον λάθος άνθρωπο. Όμως τελικά πέντε γυναίκες τον αναγνώρισαν ως το βιαστή τους. Καταδικάστηκε για τρεις επιθέσεις και αθωώθηκε για μία, ενώ μία υπόθεση απορρίφθηκε. Στη φυλακή συνέχισε να προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητά του. Ενώπιον της επιτροπής αναστολών δεν εξέφρασε μεταμέλεια, παρά τις συμβουλές των συγκρατουμένων του ότι μπορεί έτσι να κατάφερνε να αποφυλακιστεί πρόωρα. Έγραψε επιστολές σε τηλεοπτικές εκπομπές, τοπικές εφημερίδες και φοιτητές της Νομικής ζητώντας βοήθεια. Το 2005, η απαλλαγή πέντε ανδρών που είχαν καταδικαστεί λόγω δικαστικής πλάνης έκανε τον τότε κυβερνήτη της Βιρτζίνια Μαρκ Ουώρνερ να διατάξει την επανεξέταση χιλιάδων υποθέσεων με τεστ DNA. Η υπόθεση του Χέινσγουορθ ήταν ανάμεσά τους.

 

Τα τεστ έδειξαν ότι ο Χέινσγουορθ ήταν αθώος για δύο από τους τρεις βιασμούς για τους οποίους καταδικάστηκε και πως ένοχος ήταν ένας βιαστής ονόματι Λίον Ντέηβις, ο οποίος ήταν ήδη καταδικασμένος σε ισόβια για άλλα εγκλήματα. Για την τρίτη υπόθεση, δεν υπήρχε γενετικό υλικό για να γίνει σύγκριση. Ομως η ένωση Innocence Project που μάχεται για να αποδείξει την αθωότητα προσώπων που καταδικάζονται αδίκως, όπως και οι δικηγόροι του Χέινσγουορθ, είχαν πλέον πειστεί πως ο μοναδικός βιαστής ήταν ο Ντέηβις, ο οποίος ζούσε στην ίδια συνοικία και έμοιαζε στην εμφάνιση με τον Χέινσγουορθ.

 

Η εισαγγελία πείστηκε να επανεξετάσει την υπόθεση. Ο Χέινσγουορθ κατέθεσε ξανά, τα θύματα το ίδιο, οι φάκελοι άνοιξαν και πάλι. Ο Χέινσγουορθ πέρασε δύο φορές από ανιχνευτή ψεύδους. Στο τέλος και οι εισαγγελείς είχαν πια πειστεί πως όλα τα θύματα είχαν αναγνωρίσει λάθος άνθρωπο. Όμως τέτοιες καταδίκες δεν είναι εύκολο να ανατραπούν, πολύ περισσότερο όταν δεν υπάρχει τεστ DNA. Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να κηρυχθεί - κατά πλειοψηφία... - αθώος από το Εφετείο της Βιρτζίνια, το οποίο δήλωσε πως ο Χέινσγουορθ ουδέποτε διέπραξε τα εγκλήματα για τα οποία έχασε τα νιάτα του. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Βιρτζίνια Κεν Κουτσινέλι του έδωσε μια θέση κλητήρα στο Κυβερνείο, όμως ο Χέινσγουορθ λέει πως ελπίζει ότι κάποια στιγμή θα εργαστεί ως μηχανικός. Ισως όταν λάβει την αποζημίωση από την Πολιτεία για τα χαμένα χρόνια του...

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Τα Νέα, 09/12/2011

http://www.tanea.gr/kosmos/article/?aid=4678995

Αναδημοσίευση: www.e-keimena.gr