Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 16 επισκέπτες συνδεδεμένους
Θεματικές Ενότητες - ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Συντάχθηκε απο τον/την Ευγένιος Αρανίτσης   

 

 

Ευγένιος Αρανίτσης

Πόλεμος

 

 

Ο τουρισμός δεν είναι πια αυτό που ήταν· εξελίχθηκε σε μια διαδικασία κατ' εξοχήν πολεμική, ενώ οι χώροι με τα αξιοθέατα περιμένουν τα γκρουπ των επισκεπτών σαν στρατόπεδα συγκέντρωσης. Απόδειξη το καταθλιπτικό ύφος των μαζικών μετακινήσεων και τα βεβιασμένα δρομολόγια εδώ κι εκεί προς αναζήτησιν καταφυγίου. Στο λιμάνι της Κέρκυρας, πιθανόν και αλλού, εντοπίζεται αυτό που ονομάζουν, δίχως ίχνος χιούμορ, «Τουριστικό Καταφύγιο», λες και οι παραθεριστές βάλλονται από παντού με πυροβόλα και όλμους.

 

ΒΕΒΑΙΩΣ αυτό ισχύει, μεταφορικά μιλώντας, αν συνυπολογίσει κανείς τον πανικό ή την αγανάκτηση απ' τις στερεότυπες αναποδιές που σημειώνονται σε κάθε τέτοια μετακίνηση εκτός έδρας υπό τον αμείλικτο ήλιο. Ο τρόπος με τον οποίο συγκεντρώνονται ξανά οι τουρίστες στα πούλμαν αφού έχουν φωτογραφίσει τα πάντα δίχως να δουν τίποτα, ταιριάζει απόλυτα με τις κλασικές συγκρίσεις και αναλογίες ανάμεσα στο να φωτογραφίζεις («shooting») και να πυροβολείς. Έχουν φωτογραφίσει οτιδήποτε τους κίνησε την προσοχή και τώρα ζουν με τις ενοχές τους, εξαντλημένοι και κατηφείς.

 

ΣΤΟΥΣ τηλεοπτικούς διαύλους των νησιών, οι δημοσιογράφοι μιλούν χρησιμοποιώντας έννοιες εκατό τοις εκατό πολεμικές - «ενημέρωση», «απώλειες», «αποδοτικότητα» και «target group», «επιτελείο του υφυπουργείου τουρισμού», «τουριστικό μέτωπο» κ.τ.τ. Μιλούν επιπλέον για «εγκλωβισμένους», δηλαδή ένεκα των καιρικών συνθηκών ή των απεργιών, και για «διαφημιστικό βομβαρδισμό».

 

ΕΞΑΛΛΟΥ ο παραλληλισμός του τουρισμού με «βαριά βιομηχανία» δεν είναι περισσότερο καθησυχαστικός απ' ό,τι ο όρος «ξενοδοχειακές μονάδες», σαν τα ξενοδοχεία να ήταν στρατιωτικά νοσοκομεία. Σκεφτείτε ακόμη την έκφραση «τουριστική επιδρομή» που οι παρουσιαστές των ειδήσεων στην αθηναϊκή τηλεόραση μεταχειρίζονται απολαμβάνοντάς την μαζοχιστικά. Τα νησιά ανεφοδιάζονται με είδη πρώτης ανάγκης όπως σε μια κατάσταση πολιορκίας. Η περίφημη τουριστική «ανάπτυξη», στους ωραιότερους τόπους της Ελλάδας, κατέληξε να σημαίνει ανάπτυξη των δυνάμεων του Μηχανικού Σώματος, μεταφορικά μιλώντας και πάλι - όμως οι μεταφορές είναι λιγότερο χαριτωμένες όταν αρχίσουν όντως να πέφτουν τα τσιμέντα.

 

ΔΕΝ εκπλήσσει ότι τα εκατομμύρια που δραπετεύουν από τη μεγαλούπολη τον Αύγουστο δεν μοιάζουν να πηγαίνουν κάπου αλλά μάλλον ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ από κάπου· οι σκηνές τρόμου, όλο αυτό το κακό πανδαιμόνιο που ξεσπάει κατά την απελπισμένη επιβίβαση στα πλοία θυμίζει πρόσφυγες και πογκρόμ. Ο πόλεμος μαίνεται. Εξ ου και η τάση των ανθρώπων να μεταφυτεύουν τις συνθήκες της δουλειάς τους στις διακοπές - ωράρια, υποχρεώσεις, προθεσμίες, άγχος και εξοντωτικό πρόγραμμα. Οι πιο εύποροι κατακτητές θέλουν, ακριβώς σαν ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ κατακτητές, να μεταφέρουν εδώ αυτούσιο ένα τμήμα του πολιτισμού τους, όπως οι Βρετανοί στις Ινδίες - π.χ. γήπεδα γκολφ στην Κάρπαθο ή κινέζικα και μεξικάνικα εστιατόρια στην Κέρκυρα!

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία, 03/09/2011

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=306710

Αναδημοσίευση: www.e-keimena.gr

 

 

 

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 26 Δεκέμβριος 2011 23:41