Σε σύνδεση τώρα

Έχουμε 25 επισκέπτες συνδεδεμένους
editos

 

 

 

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ - Το μάζεμα των ελαιών εν Μυτιλήνη, 1933

 

φθινόπωρο

 

‘‘October
And the trees are stripped bare
Of all they wear
What do I care
October
And kingdoms rise
And kingdoms fall
But you go on’’

U2

 

Τώρα πια τα πράγματα έχουν αλλάξει, το καλοκαίρι έγινε μνήμη αμυδρή στο διάκενο ονείρου πραγματικότητας, η μέριμνα σε τραβάει από το μπατζάκι σαν παιδί που θέλει να παίξει τα δικά του παιχνίδια, το φως άλλαξε –λίγο πιο μαλακό, λίγο πιο συγκαταβατικό προς τα πάθη και την ανάγκη. Τώρα τα πράγματα έγιναν πάλι δύσκολα - ως συνήθως: η επιβίωση από τη μια και ο αγώνας για ζωή, αυθεντική ζωή από την άλλη. Και κάθε φορά που ξαναβλέπεις τη θέση σου μέσα στο χώρο, που σταματάς το σισύφειο ανέβασμα και το ξέφρενο τρεχαλητό, σηκώνεις το κεφάλι και βλέπεις ολόγυρα πού είσαι και τι κάνεις, αυτό είναι η δυσκολία. Γιατί βλέπεις πού βρίσκεσαι και πώς πράττεις σε σχέση με αυτό που θα ΄θελες και αυτό που μπορείς, με τα όνειρα και τις συνθήκες, με τα φαντάσματα και τις φαντασίες. Ποια η κατεύθυνση και ποια η απόκλιση, πόση η αλλοτρίωση και πόση η αυθεντικότητα, πόση η αλήθεια μιας ζωής που δε ζητάει πολλά και έμαθε με κόπο να ψάχνει τα λίγα αληθινά. Αυτά που διαρκούν.

 

Πριν από μέρες στον Άγιο Νικόλαο τα φύλλα έπεφταν από τα δέντρα με μια σοφία ξεχασμένη σχεδόν, στο υγρό χώμα άπλωναν σιωπηλά οι ρίζες των δέντρων και συ προσπαθούσες να βρεις ξανά τη θέση σου στον κόσμο. Να βάλεις στα κουτιά τα λόγια και τις πράξεις, τους υγιείς και τους νοσηρούς, τους ωραίους και τους μέτριους, τους γενναίους και τους μίζερους. Να βάλεις τον καθένα και το καθετί στη θέση του. Να τακτοποιήσεις. Να κλείσεις τους λογαριασμούς και να συνεχίσεις.

 

Άρα κοιτάζεις μπροστά. Εξακολουθείς να σχεδιάζεις πορείες, να ανοίγεις χάρτες και να κοιτάζεις πτυχωτά μακρινών ακτών και χιλιομετρικές αποστάσεις εθνικών οδών, να βλέπεις φωτογραφίες πόλεων που ελπίζεις κάποια στιγμή να περπατήσεις, να μη βουλιάξεις μέσα σε δελτία ειδήσεων και αναλύσεις που προσπαθούν να σε πείσουν ότι εσύ είσαι το πρόβλημα. Ψάχνεις τρόπους για να φύγεις μπροστά, σκηνοθετείς τη ζωή, σηκώνεσαι νωρίς το πρωί, βάζεις καφέ, βλέπεις τη μέρα, νιώθεις τη ζωή σα χάρη και όχι σα βάρος, προσπαθείς να ισορροπήσεις ανάμεσα στο χρόνο της ανάγκης και το χρόνο της έμπνευσης, ανάμεσα στο χρόνο των άλλων και το χρόνο για τους ανθρώπους και τα πράγματα που αγαπάς, κλείνεις τα μάτια και απολαμβάνεις το φύσημα του αέρα, «το λαμπύρισμα της μέρας», την ψύχρα της νύχτας, κοιμάσαι ήσυχος και κατάκοπος σε ύπνους που δε θυμάσαι ποτέ τα όνειρά τους.

 

Και τέλος προσπαθείς να μη μείνει κανένα κατακάθι εντός σου, από τη ζωή που έζησες. Αφήνεις τις ρυτίδες. Αυτές είναι έτσι κι αλλιώς μοίρα για τον καθένα, στο μέτρο που αποφάσισε να ζει ανθρώπινα. Προσπαθείς απλώς να μη μείνουν πλέγματα και απωθημένα, σκιές σχιζοφρενών που κραδαίνουν κάθε στιγμή και ένα μαχαίρι για το κάθε τι. Να μη γίνεις και συ ο σχιζοφρενής με το πριόνι των προληπτικών χτυπημάτων και των αναίτιων επιθέσεων. Κάθε μέρα και μία σφαγή για το κάθε τι.

 

Γιατί σε τελευταία ανάλυση σ’ αυτό το άσυλο φρενοβλαβών που κλήθηκες να ζήσεις, το ζήτημα είναι τι όνειρα βλέπει ο καθένας στα κρεβάτια του ύπνου την νύχτα και τι αφήνει στα δερμάτινα κρεβάτια και τις πολυθρόνες των ψυχολόγων.

 

Κρίση, χρέος, μέτρα, περικοπές, άνεργοι, άγχος: Από την Ποίηση μέχρι την Πολιτική το κενό κατέλαβε η διαμεσολαβημένη κοινοβουλευτική μου δημοκρατία.

 

 

Κωνσταντίνος Ν. Καρεμφύλλης

 

 

 

autumn leaves - photo by michelle

 

 

Ο ιστότοπος www.e-keimena.gr την εβδομάδα αυτή διαβάζει:

«Το τετράδιο» του Ζοζέ Σαραμάγκου

Δείτε και εδώ (1), (2)

Jose Saramago - O Caderno

 

 

 

e-keimena.gr

 

 

Ιστότοπος για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας στην εκπαίδευση

και πεδίο βολής εξαιρετικών κειμένων στο διαδίκτυο.

 

Αγαπητοί φίλοι,

Το περιεχόμενο του Ιστότοπου είναι ελεύθερο και ανοιχτό προς ανάγνωση και χρήση, για κάθε ενδιαφερόμενο.

 

Από την άποψη αυτή

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση ή χρήση μέρους ή του συνόλου των αναρτήσεων που περιλαμβάνονται στον ιστότοπο αυτό από μαθητές, εκπαιδευτικούς ή άλλους "κυβερνοναύτες", χωρίς να απαιτείται προηγουμένως κάποια προφορική ή γραπτή άδεια από το διαχειριστή.

 

Απλώς, αν βρίσκετε και εσείς κάποιο νόημα στο μοίρασμα και την ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, την πληροφορία και τη σκέψη, μπορείτε να αναφέρετε τον ιστότοπο ως πηγή, προκειμένου να τον ανακαλύψουν και ενδεχομένως να τον χρησιμοποιήσουν και άλλοι.

Μπορείτε επίσης να προτείνετε και εσείς κάποιες αναρτήσεις (ασκήσεις, υλικό διδασκαλίας κ.λπ.) γράφοντας το ονοματεπώνυμό σας, την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και κάποιο τηλέφωνο επικοινωνίας (προαιρετικά) και στέλνοντάς τα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Η ευθύνη της τελικής επιλογής του υλικού ανήκει στη διαχείριση του Ιστότοπου.

 

δίκτυο για τα γλωσσικά θέματα στην εκπαίδευση

o-mikron:

δίκτυο για τα γλωσσικά θέματα στην εκπαίδευση

συμμετέχουμε και συζητάμε ισότιμα

 

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Δευτέρα, 01 Νοέμβριος 2010 01:48